Bekkenpijn bij zwangerschap? Fysio Heel in Limburg helpt u

Neem contact op

Bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt helaas pijnklachten in of rondom het bekken. De intensiteit en locatie kan per zwangere verschillen en bekkeninstabiliteit kan ook na de zwangerschap aanwezig blijven. Fysio Heel werkt volgens de methode van Cecile Röst en heeft voor u de juiste behandeling beschikbaar.

Bekkenpijn, symfysiolyse, bekkeninstabiliteit

Ben je zwanger, pas bevallen of heb je nog steeds klachten vanaf zwangerschap, bevalling of kraamtijd?

Én heb je pijn in rug, bekken, rond het schaambot, de SI-gewrichten, het heiligbeen, de stuit, de bil of uitstralend in het bovenbeen?

Tijdens de zwangerschap verweken de banden die de botdelen van het bekken bij elkaar houden. Als deze banden (ligamenten) te zwaar belast worden kan dit pijn rond de bekkengewrichten geven die weken of soms wel jaren aan kan houden. Als het bekken nog lang na de zwangerschap snel uit balans raakt, wordt ook wel gesproken van bekkeninstabiliteit.

Cecile Röst, orthopedisch manueel therapeut en fysiotherapeut, heeft een eenvoudig uit te voeren behandelmethode ontwikkeld met een zeer hoog succespercentage (98% van 430 vrouwen die met de methode in de zwangerschap behandeld waren gaven aan baat te hebben gehad van de behandelingen).

Effecten van behandeling

Rost Therapy is een zeer effectieve behandelmethode met snelle en blijvende resultaten die gebleken zijn uit een grote follow-up-studie (Röst et al 2006). Ook in de praktijk is dit duidelijk merkbaar.

Er is al twintig jaar een voortdurende vraag naar bijscholing in deze methode uit binnen- en buitenland. Vooral door de grote tevredenheid van de behandelde patiënten die andere vrouwen en professionals op de methode attenderen. De methode bestaat uit een huiswerkprogramma met oefeningen om de spierpatronen en gewrichtsbewegingen goed uit te balanceren. Dit wordt aangevuld met houdings- en bewegingsadviezen voor dagelijkse activiteiten. Omdat de adviezen eenvoudig in het leven zijn in te passen, is de therapietrouw buitengewoon hoog: de vrouwen voelen dat ze minder pijn hebben als ze de oefeningen en adviezen opvolgen en willen maar al te graag een 'gewoon' leven leiden zonder pijn en beperkingen!  

Er is een klein aantal behandelingen nodig om het programma goed aan te leren of uit te kunnen voeren. Deze behandelingen worden gegeven door in de methode opgeleide fysio- en oefentherapeuten, osteopaten, manueeltherapeuten en bekkenfysiotherapeuten.

Deze actieve aanpak geeft vrouwen de controle over hun symptomen en functie terug. Binnen weken of maanden kunnen de meeste vrouwen met langdurige bekkenpijnklachten weer normaal functioneren en (afhankelijk van de fase van zwangerschap of bevallingsverlofperiode) hun werk en sport weer oppakken. Slechts een zeer klein percentage van de patiënten heeft aanvullende behandeling elders nodig.