Echografie in Heel

Neem contact op

U kunt bij ons terecht voor echografie (het maken van een echo).

Veel mensen kennen echografie van de zwangerschapsecho. Echografie kan ook heel goed gebruikt worden om structuren in beeld te brengen die met bewegen te maken hebben, zoals spieren en pezen, een slijmbeurs of een gewrichtsbandje. Het maken van een echo helpt bij het stellen van de juiste diagnose van uw klachten!

Waarom echografie

Door het maken van een echo kan de fysiotherapeut belangrijke structuren in uw lichaam bekijken en bepalen of er afwijkingen zijn. Dit is bijvoorbeeld zinvol wanneer er sprake is van:

7

  • Pijn na inspanning in spier of pees

  • Pijn bij bewegen

  • Bewegingsbeperking

  • Last van spieren na een verrekking

  • Plotselinge pijnscheut tijdens het sporten

  • Pijn onder de voet, vooral bij opstaan

  • Tinteling en pijn in hand of voet

  • Langdurige pijnklachten met onvoldoende behandelresultaat

Er zijn veel voordelen op te noemen van echografie, het maken van een echo. Bijvoorbeeld dat het onderzoek ongevaarlijk en pijnloos is. Daarnaast wordt echografie dynamisch uitgevoerd, waardoor een pijnlijke beweging specifiek kan worden onderzocht. Dankzij echografie kan uw fysiotherapeut met grote zekerheid een juist behandelplan instellen waardoor u sneller van uw klachten kunt worden afgeholpen. Een echo kan enige tijd later nogmaals worden herhaald, ter evaluatie van de behandeling.

Bekijk alle behandelingen

Hoe wordt een echo gemaakt?

De fysiotherapeuten die echografie uitvoeren zijn daarvoor speciaal geschoold en hebben ieder een specialisatiegebied. Een echografie wordt uitgevoerd met een apparaat waarbij geluidsgolven via een apparaatje ("transducer") in het lichaam worden gestuurd. Het echografie-apparaat zet de geluidsgolven om in beelden die je op het scherm ziet. Zo ziet de fysiotherapeut bijvoorbeeld of weefsels verdikt zijn, of er scheurtjes in zitten en of er een verkalking of vocht in het weefsel zit. Echografie is niet pijnlijk. Behalve de aanraking en de gel voelt u niets.

Het onderzoek duurt zo'n 5-20 minuten, afhankelijk van het te onderzoeken gebied. Indien wenselijk zal de fysiotherapeut de resultaten bespreken met uw huisarts of specialist.

Maak een afspraak

Meer informatie over echografie

Download deze bestanden voor meer informatie over echografie.

Fysio Heel: Echo 1 Fysio Heel: Echo 2